Ce este este Streetball? Este un sport modern foarte cunoscut la nivel mondial, o disciplină sportivă care pe 9 iunie 2017 a fost inclusă de FIBA în programul Jocurilor Olimpice de Vară 2020. Baschetul de 3×3 este varianta „de stradă” a baschetului clasic.

Regulile la streetball sunt la fel ca la baschet, însă nu sunt neapărat obligatorii. Jucătorii decid înainte de începerea jocului regulile și miza. Mișcările din streetball sunt cunoscute ca „freestyle”.

Regulile oficiale FIBA pentru jocul de baschet sunt valabile pentru toate situațiile de joc nespecificate în prezentul regulament al jocului de baschet 3×3.

YouTube video

Terenul și mingea

Jocul se va disputa pe un teren de baschet 3×3, cu un singur panou. Un teren regulamentar de baschet 3×3 are, în interiorul liniilor de joc,dimensiunile de 15m (lățime) x 11m (lungime). Terenul va avea marcaje regulamentare pentru jocul de baschet, inclusiv o linie de aruncări libere situată la 5,80 m de linia de fund, un semicerc cu o rază de 6,75 m (linia de 2 puncte) și un „no-charge semi-circle” situat sub coș. Poate fi utilizată și o jumătate de teren de baschet. Mingea oficială 3×3 va fi utilizată la toate categoriile.

La nivelul competițiilor populare, 3×3 poate fi jucat oriunde; dacă sunt utilizate, marcajele terenului vor fi adaptate la spațiul disponibil.

Echipele

Fiecare echipăva avea în componență4 (patru) jucători (trei jucători pe teren și o rezervă). Notă: Nu este permis accesul antrenorilor pe suprafața de joc, nu sunt permise indicațiile antrenorilor din tribună. Nu este permis accesul antrenorilor pe suprafața de joc, nu sunt permise indicațiile antrenorilor din tribună.

Oficialii

Oficialii jocului sunt: unul sau doi arbitri, scorer și cronometror.

Începutul jocului

Cele două echipe se vor încălzi simultan înainte de startul jocului.

Jocul va începe cu o tragere la sorți. Echipa care va câștiga tragerea la sorți va putea alege să aibă posesia la începutul jocului sau la începutul eventualelor prelungiri.

Meciul va începe cu minim 3 (trei) jucători din fiecare echipă pe teren.

Scorul

Pentru fiecare aruncare reușită din interiorul semicercului de 6,75 m se va acorda 1 (un) punct.
Pentru fiecare aruncare reușită din exteriorul semicercului de 6,75 m se vor acorda 2 (două) puncte.
Pentru fiecare aruncare liberăreușită se va acorda 1 (un) punct.

Timpul de joc și echipa câștigătoare

Durata unui joc este de 10 (zece) minute, timp efectiv. Timpul de joc se va opri în situațiile de minge moartă și în timpul aruncărilor libere. Timpul de joc va reporni după un schimb de minge „check-ball” cu unul dintre jucătorii echipei aflate în apărare, atunci când mingea ajunge în mâinile unui jucător de la echipa aflată în atac.

Totuși, echipa care va marca prima 21 (douăzeci și unu) puncte sau mai multe înainte de expirarea timpului de joc va fi desemnată câștigătoarea jocului. Această regulă se aplică doar în cadrul timpului regulamentar de joc nu și în timpul eventualelor prelungiri.

În cazul în care, la sfârșitul celor 10 (zece) minute, scorul este egal, se va juca, dupăo pauză de 1 (un) minut, o repriză de prelungiri. Echipa care va marca prima 2 (două) puncte va câștiga jocul.

O echipă care nu este prezentă pe teren cu minim 3 (trei) jucători la startul jocului va pierde prin neprezentare „forfeit”. Scorul înregistrat va fi de w-0 sau 0-w în favoarea echipei prezente pe teren în formație validă (w = win = victorie).

Descarcă regulamentul Oficial FIBA3x3 pentru a citi mai multe despre:
Greșeli și aruncări libere
Modalități de joc
Jocul pasiv și tragerea de timp
Schimbările de jucători
Timpii de odihnă „time-out-ul”
Procedura de protest
Clasamentul echipelor
Regulile tabloului competițional „Seeding”
Descalificarea

Descarcă Regulamentul Oficial FIBA3x3


Dunk TM - Baschet 3x3

Competiții Streetball în Timișoara, organizator Bogdan Popescu.